μια περιήγηση στους κήπους της Οικίας Μοχάμετ Άλι
Όνομα: Κυδωνιά
Επιστημονικό όνομα: Cydonia oblonga
Οικογένεια: Ροδοειδών (Rosales)
Περίοδος άνθισης: Μάρτιος - Απρίλιος
Περιγραφή:
Η κυδωνιά είναι δέντρο φυλλοβόλο, με ύψος από 3 έως 8 μέτρα, και συγγενικό με τη μηλιά και με την αχλαδιά. Προέρχεται από την περιοχή του Καυκάσου ή του Ιράν, αλλά αυτοφύεται σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. Ως καλλιεργούμενο φυτό, προτιμά τα πηλοαμμώδη εδάφη, ενώ χρειάζεται λίγο και συχνό πότισμα. Έχει μεγάλα και δερματώδη, χνουδωτά φύλλα και μεγάλα λευκά ή ρόδινα άνθη με πέντε πέταλα. Ο καρπός της, το κυδώνι, έχει χρώμα κίτρινο προς χρυσό όταν είναι ώριμο. Το ξύλο της θεωρείται πολύ ανθεκτικό. Ζει μέχρι και 50 χρόνια.
Χρήση & Ιστορία:
Ο καρπός της κυδωνιάς χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στην ξυλουργική, ενώ από τα φύλλα του δέντρου παρασκευάζεται αφέψημα.
Το δένδρο οφείλει την ονομασία του στην αρχαία πόλη-κράτος της βoρειοδυτικής ακτής της Κρήτης, την Κυδωνία, τα σημερινά Χανιά. Εκεί, δείγματα καλλιέργειας της κυδωνιάς υπάρχουν από τη Νεολιθική εποχή. Σύμφωνα με τον μύθο, στους γάμους της Ήρας και του Δία, όλοι οι θεοί ήταν καλεσμένοι και πρόσφεραν πολύτιμα δώρα. Το πολυτιμότερο όμως το δώρισε η Γαία, τα “χρυσά μήλα” ή αλλιώς κυδώνια, που όποιος τα έτρωγε έμενε για πάντα νέος και αθάνατος. Η Ήρα ευχαριστήθηκε πολύ και τα φύτεψε στο περιβόλι των θεών, τον κήπο των Εσπερίδων, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα του Άτλαντα.