top of page

Πρακτικές για την προστασία της Μέλισσας

Το ΜΟΗΑ στεγάζεται και δραστηριοποιείται σε δύο σημαντικά μνημεία της πόλης της Καβάλας, το Ιμαρέτ και την οικία του Μοχάμετ Άλι. Η αποκατάσταση των δύο μνημείων περιελάμβανε τη διαχείρηση των κήπων τους, αν και η πρωτοβουλία δε συμπεριλαμβανόταν στις συμβατικές υποχρεώσεις της επένδυσης. Ως αποτέλεσμα, τα δύο κτίρια προσφέρουν μεγάλα συμπλέγματα αστικών κήπων, που συμβάλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κατ’ επέκταση στη βελτίωση του αέρα στο άμεσο περιβάλλον τους. Ταυτόχρονα τα δέντρα με τις πυκνές φυλλωσιές έδωσαν καταφύγια σε αμέτρητα πουλιά, ενώ η φύτευση σχεδιάστηκε με σκοπό την προσέλκυση εντόμων επικονιαστών. Η παρουσία σημαντικής χλωριδικής ποικιλομορφίας επέτρεψε σε πολλές μέλισσες να βρουν χώρους για καταφύγιο, τροφή και αναπαραγωγή.

Σε συνέχεια της μετατροπής των κήπων του Ιμαρέτ και του Μουσείου Μοχάμετ Άλι σε αστικά καταφύγια για μέλισσες, με καλλιέργειες και πρακτικές που τις ευνοούν, το ΜΟΗΑ βάζει στόχο να προσελκύσει περισσότερους δημόσιους κήπους, φορείς και ιδιώτες ώστε να υιοθετήσουν δημιουργικές προτάσεις για την κατανόηση και προστασία του πολυτιμότερου όντος για τον πλανήτη.

 

Όσο ο άνθρωπος νοιάζεται για το είδος της και το περιβάλλον, θα συνεχίσει να γονιμοποιεί τον κόσμο. Η μέλισσα δύναται να ζήσει χωρίς τον άνθρωπο, αλλά μπορεί και ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς εκείνη;

mint.jpg

Αστικά καταφύγια για μέλισσες


 

Οι μέλισσες-νομάδες ζουν υπόγεια, σε τρύπες μέσα σε δέντρα ή σε κοίλους κορμούς. Μπορείτε να τους παρέχετε ασφαλές καταφύγιο αφήνοντας τους ένα ανέγγιχτο κομμάτι γης στον κήπο ή τοποθετώντας σε κήπους ή τοίχους ειδικά πλίθινα καταφύγια που δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

 

Υποστήριξη τοπικών μελισσοκόμων και οργανώσεων

 


Η ενημέρωση για τα παγκόσμια κινήματα προστασίας μελισσών είναι απαραίτητη. Παράλληλα, με την αγορά τοπικών παραγόμενων προϊόντων μελιού και κεριού μέλισσας δίνεται στήριξη σε ντόπιους μελισσοκόμους που εργάζονται σκληρά για να φροντίσουν τις κοινότητες των μελισσών τους. Ακολουθήστε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΟΗΑ που λαμβάνουν χώρα στον κήπο του Μουσείου Μοχάμετ Άλι. 

lavender.jpg

Φυτεύσεις

Η δημιουργία ενός “μελισσόκηπου” είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε, με φυτεύσεις ντόπιων ποικιλιών και την καλλιέργεια φυτών πλούσιων σε νέκταρ, χρώματα και αρώματα για να τις προσελκύουν:

- ανθοφόρα φυτά: τριανταφυλλιά, μαργαρίτα, γεράνι, χρυσάνθεμο, βιγκόνια, κυκλάμινο, γιασεμί, αγιόκλημα 

- αρωματικά φυτά: μελισσόχορτο, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, λεβάντα, δυόσμος, μαντζουράνα, ελίχρυσο, μέντα, ρίγανη

- οπωροφόρα δένδρα: βυσσινιά, πορτοκαλιά, ροδιά, κερασιά, δαμασκηνιά

Μη χρήση χημικών

 

Τα συνθετικά φυτοφάρμακα, τα χημικά λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα προκαλούν καταστροφή στα ευαίσθητα όργανα των μελισσών. Χρησιμοποιήστε βιολογικά προϊόντα και φυσικές λύσεις, όπως το κομπόστ, που βοηθά στη γονιμότητα του εδάφους, ή ακόμη και ωφέλιμα έντομα, όπως οι πασχαλίτσες, που κρατούν μακριά τα παράσιτα. 

Παροχή νερού και τροφής


 

Οι μέλισσες διψούν και πεινούν αναζητώντας και συλλέγοντας νέκταρ. Μπολ με καθαρό νερό, βότσαλα και πέτρες τις επιτρέπουν να προσγειωθούν για να πάρουν μια δροσερή ανάσα, ενώ μια μικρή ποσότητα μελιού αναμεμειγμένη σε νερό είναι επαρκής για την ημερήσια ενέργεια που χρειάζονται. 

rosemary.jpg
bottom of page