top of page

Όνομα: Μέντα

Επιστημονικό όνομα: Mentha

Οικογένεια: Χειλανθών (Lamiaceae)

Περίοδος άνθισης: Ιούλιος - Σεπτέμβριος

Περιγραφή:

 

Η μέντα είναι πολυετές αρωματικό φυτό με έρπουσα ανάπυξη που δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά σε ύψος. Ο βλαστός της έχει τετράγωνο σχήμα και καστανό χρώμα, ενώ τα φύλλα της είναι λογχοειδή με σκούρο πράσινο χρώμα. Τα άνθη της εμφανίζονται το καλοκαίρι και έχουν λευκό ή λιλά χρώμα. Αναπτύσσεται στα περισσότερα είδη κλίματος και εδάφους, αλλά προτιμάει τις εύκρατες περιοχές με δροσερό καλοκαίρι και όχι πολύ βαρύ χειμώνα.

Λόγω των ριζωμάτων της ο πολλαπλασιασμός της γίνεται πολύ εύκολα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, καλύπτοντας πολύ γρήγορα μεγάλη εδαφική επιφάνεια. Υπάρχουν περίπου 26 είδη μέντας, ένα εκ των οποίων είναι και ο κοινός δυόσμος.

 

Χρήση & Ιστορία:

 

Η μέντα χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως αρωματικό στη μαγειρική, την οινοποιία και τη φαρμακοποιία. Το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιείται σε προϊόντα αρωματοποιίας και σαπωνοποιίας. 

Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Συναντάται και με την ονομασία ηδύοσμος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Μίνθη ήταν νύμφη του υποχθόνιου κόσμου, την οποία ερωτεύτηκε ο Άδης. Όταν η Περσεφόνη, από τη ζήλεια της, την ποδοπάτησε, εκείνος μεταμόρφωσε τη Μίνθη σε ένα φυτό, αφιερωμένο από τότε στον θεό του σκοταδιού. 

Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός τη χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά του κρυολογήματος και αρκετών άλλων ασθενειών και διαταραχών. Τις πολύτιμες ιδιότητές της είχαν κατανοήσει και οι λαοί της Ανατολής. Οι Άραβες την κατανάλωναν ως ρόφημα. Η Σεχραζάτ έπινε τσάι μέντας κάθε μέρα πριν ξημερώσει, για να μπορεί να συνεχίζει τις ιστορίες που διηγούνταν στον Σουλτάνο για Χίλιες και Μία Νύχτες.

bottom of page